Dialoque – Dust

Het is 19 juni. Twee dagen voor de langste dag van het jaar verschijnt een bijzondere track op het Sol Selectas Label (o.a. Satori, Hraach, Monolink, Sabo). Een track met de naam ‘Dust’, uitgevoerd door Dialoque.

Dialoque is een project dat live en elektronische muziek samenbrengt. Het is een band, met instrumenten, maar ze spelen voornamelijk house en techno. Elektronische muziek dus. Sinds november 2017 was ik onderdeel van dit project, maar ben er recent mee gestopt. In de tijd dat ik erbij zat hebben we veel gave optredens gedaan zoals REC festival, Hunkering en zouden we op Wildeburg spelen maar dat werd helaas gecanceld.

Dialoque

Iedereen in band schrijft en produceert muziek en samen werken we dit uit tot volledige tracks die live te spelen zijn. Ik heb meerdere producties ingebracht maar geen van deze werden tot nu toe uitgebracht op Spotify of een andere streaming service. Tot nu. ‘Dust’ is een meeslepende, zonovergoten, downtempo techno track met invloeden West-Afrika en melodische vioollijnen. Het lijkt me leuk om te laten horen hoe deze track tot stand gekomen is. Daarom heb ik een deconstructie gemaakt.

Sahara

De inspiratie van deze track begint bij een plaat van Tinariwen, een Tuareg band uit de Sahara in het noorden van Mali. Ze zijn onderdeel van een nomadenvolk dat door de woestijn trekt en protestmuziek maakt. Hun muziek is mystiek, diep, opzwepend en heeft de meest onnavolgbare grooves en gitaarritmes. Hun plaat Emmaar is één van mijn favoriete platen ooit.

Bas en drums

Al meespelend op mijn basgitaar met deze platen kwam een baslijn naar boven. Ik heb een drumpartij geprogrammeerd met zoveel mogelijk organische samples om het een realistische feel te geven. Daaroverheen heb ik een baslijnen opgenomen gebaseerd op twee akkoorden: Em en B7, een sequens die uiteindelijk 7 minuten blijft lopen.

Drum en bas

Dit vormde de basis voor de track en ik ging verder op zoek naar instrumenten en partijen totdat ik een mooie Rhodes sound tegenkwam in Omnisphere. Daar kwam een melodie uit die de hoeksteen van de hele track zou worden. Daar heb ik nog wat atmosfeer aan toegevoegd om het levendiger te maken:

Rhodes en atmosfeer

Akoestisch vs. elektrisch

Ik heb het altijd interessant gevonden om een organische wereld samen te smelten met een elektronische. Ik ben opgegroeid met funk en jazz, maar heb een grote liefde voor elektronische muziek zoals techno en IDM. Dus heb ik de partij van de Rhodes in Ableton gezet, een arpeggiator erop gezet, alles op ‘random’ gezet en het gevoerd aan mijn Juno 106 synthesizer. Een soort dada-isme. De computer komt zelf met willekeurige melodieën op basis van de noten die jij hem voert. Door vervolgens zelf aan de knoppen te zitten vorm je een soort duet met het algoritme, wat willekeurig is. Daar kwam dit uit:

Juno 106

Eva

Ik wist nog niet zo goed wat ik met mijn creatie moest doen. Ik heb hem aan Dialoque laten horen en Eva, de violiste, wilde er wel aan meewerken. We zijn een dag gaan zitten om violen op te nemen. Toen viel alles op z’n plek. Dit was een track voor Dialoque. Het eerste idee was op de partij van de Rhodes te dubbelen met pizzicato violen. Geplukt in plaats van gestreken.

Pizzicato viool

Maar waar Eva echt goed in is is improviseren. On the spot prachtige melodieën laten ontstaan. We hebben de track op loop gezet en Eva heeft daar vrij overheen gespeeld. Daarna hebben haar lijnen alsof het zinnen waren tot een nieuw verhaal geweven. Als een soort collage. Net zolang tot het verhaal klopte. Zonder Eva was deze track nooit wat hij nu is.

Viool solo van Eva

We hebben nog een dagen gespendeerd aan extra percussie, extra synth partijen en het arrangement. Ons idee was om het nummer uit 3 delen te laten bestaan. 3 delen gebaseerd op dezelfde akkoorden en melodie, maar die steeds intenser en meer ontwricht worden ten opzichte van het vorige deel.

Biba en Chrissie

Biba is de zangeres van Dialoque. Ze is het beste op haar plek wanneer er zoveel mogelijk vrijheid is. Wanneer ze onderdeel kan zijn van de muziek, de muziek door haar heen stroomt. We hebben met haar hetzelfde gedaan als met Eva: de track op repeat en ‘even viben en spacen’ zoals ze dat zelf noemt. Daarna er weer een collage van geknipt:

Biba

Chrissie is de gitariste en toetseniste van Dialoque en mocht niet ontbreken. Haar subtiele maar groovy partij accentueert de melodie en maakt het geheel extra dansbaar:

Jan-Jaap

Jan-Jaap, de toetsenist en oprichter van Dialoque, is de enige die niet op de track voorkomt maar is ontzettend belangrijk geweest voor deze release. Hij heeft er namelijk voor gezorgd dat dit nummer bij Sol Selectas, een label uit NY en LA terecht gekomen is. Sol Selectas is één van de belangrijkste labels als het gaat om downtempo en deep house. Dust is op de Summer Sol 2020 compilatie gekomen samen met 29 waanzinnige andere artiesten. Zonder het netwerk van Jan-Jaap was deze track niet op dit gave label verschenen.

Dust

Inmiddels ben ik gen onderdeel meer van Dialoque. Ik ben er begin maart mee gestopt. Ik heb waanzinnig veel geleerd van deze club mensen en met heel veel plezier muziek met ze gemaakt. Deze track is echt een mooie afsluiting van dat hoofdstuk en is een mooie herinnering aan Dialoque. Dit is Dust in zijn volledigheid:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *